Dalfser mop


Dalfser mop 1.0

hard soort zandkoekje met een kruidige smaak en geur zoals speculaas

Algemene voorbeelden


Het succes van het koekje werd zo groot, dat bakkers in Zwolle en Deventer het koekje probeerden te imiteren. Tevergeefs. Nu, na ruim tweehonderd jaar worden de 'Oprechte Dalfser moppen' nog steeds gebakken. De mop is een hard soort zandkoekje dat doet denken aan speculaas. De koekjes zijn gebakken van fijn gemalen tarwemeel met ingrediënten zoals peper, kaneel, koriander, suiker, gluten en ei. Dankzij een uitgekiend bakproces worden de excellente aroma's verkregen die de Dalfser mop zo bijzonder maken.

http://www.mijnstadmijndorp.nl/deelnemers/historische-kring-dalfsen/verhalen/de-oprechte-dalfser-moppen,

De Dalfser Mop is ooit ontstaan, zo meldt de Dalfser Courant in maart 1959 in ieder geval, door een complete mislukking. Bakker Wilhelmus Frijling schoof op een dag in 1784 in zijn bakkerij aan de Prinsenstraat een blik in de oven waarop bolletjes deeg lagen, voorbestemd om als zachte nogal omvangrijke koekjes de deur uit te gaan. Het pakte echter anders uit. Toen Frijling de oven opentrok, snoof hij de geur op van een baksel, dat hem volslagen vreemd was. Een misbaksel dus, dat uiteindelijk een ongekende lekkernij bleek te zijn. Nauwkeurig prentte Frijling het recept in zijn geheugen en noemde zijn ontdekking de Dalfser Mop.

http://www.dalfsennet.nl/nieuws/214694/ontstaan-van-dalfser-mop-begint-in-1784-als-misbaksel.html,

Dalfsen heeft grote roem verkregen met zijn koekje 'de Dalfser mop'. De bekendheid is zo groot geworden, dat de inwoners zelfs spottend 'Dalfser moppen' worden genoemd. Een 'möpke' is de algemene Oost-Nederlandse naam voor koekje.

http://www.streekcultuuroverijssel.nl/overijsselse-tradities/dalfser-moppen/,